Vad betyder egentligen putsfasad och puts?

putsfasad fasad puts

Den klassiska slätputsen är en väldigt stilfull putsfasad med ett vackert uttryck, och den är nästan helt slät till sin struktur. Slätputsen har anor från medeltiden, och passar i många sammanhang, oavsett om ditt hus är gammalt eller modernt. Slätputsen är en putsningsform som ger en helt slät yta. Denna yta har brädrivits och filtats för att bli helt plan. Det är också vanligt att ytan vattnas efter ett par dagar för att ytan ska bli extra slät.

Putsen är len till ytan, vilket ger din fasad ett mjukt intryck. Vilka metoder som använts för att få till denna lena struktur har varierat genom tiden. I vissa fall har i tjocka lager använts, i andra fall så tunna lager att väggstrukturen har synts. Även idag används olika tekniker för att skapa olika uttryck för olika fasader. En villa brukar exempelvis ha en annan typ av slätputs än en stenkyrka.

Vad innehåller puts?

All former av puts innehåller sand och bindemedel, och för att slätputsa en fasad på ett klassiskt manér används ett rent kalkbruk. Det går även att använda både kalk och cement som bas. Kalkbruken är vanligt förekommande på Gotland och i de södra delarna av landet, medan bland-bruk är en modernare form av putsbruk, som stelnar snabbare.

Slätputsen är vanligt förekommande runt om i landet och metodens historia är anrik. Den återfinns både på moderna fastigheter och äldre hus. Den kan med fördel användas på stenhus, men fungerar även bra i många andra sammanhang, till exempel på putsade fasader. I dessa fall består stommen av trä med en vassmatta och ett armeringsnät, som sedan har fått ett ytskikt av puts för att få en extra touch av elegans och släthet.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *