Tannlegeskrekk? Narkose hos tannlegen kan være en løsning

tannlegeskrekk narkose

Har du tannlegeskrekk? Du er ikke alene! Visste du at anslagsvis 5-10% av befolkningen lider av samme problem?

Hvem kan få narkose hos tannlegen?

Hos en profesjonell og erfaren tannlege er det svært liten grunn til bekymring. For noen pasienter kan tannlegeskrekken likevel være så alvorlig at det er praktisk umulig å gjennomføre behandlingen. I enkelte tilfeller kan det derfor bli aktuelt å ty til narkose hos tannlegen, slik at pasienten får den behandlingen den trenger.

Narkose hos tannlegen bør ses på som siste utvei. En seriøs klinikk vil i første omgang ha en samtale med pasienten, der tannlegen vurderer narkose som en potensiell mulighet. Det finnes som regel andre løsninger, som samtaleterapi og sedasjon. Har pasienten moderat tannlegeskrekk, kan disse tiltakene ofte være bedre egnet.

Hva er narkose og er narkose hos tannlegen trygt?

Narkose er en form for bedøvelse (anestesi) som virker i hele kroppen. Pasienten som legges i narkose, vil sove gjennom narkosens varighet og ikke oppleve smerter. På grunn av dette brukes narkose ofte ved operasjoner, der man ønsker å beskytte pasienten fra smerte og/eller å huske noe.

Narkose hos tannlegen er i de fleste tilfeller trygt. Anestesi er et av fagområdene innen medisin som har utviklet seg mest de siste 50 årene, og utføres i dag med svært avansert utstyr. Dette gjelder også for narkose hos tannlege, om du oppsøker en profesjonell klinikk. Her vil en anestesisykepleier påse at narkosen hos tannlegen settes forsvarlig, samt overvåke pasienten både under og etter narkosen. Det anslås at anestesi fører til dødelig utfall sjeldnere enn i 1 av 80.000 tilfeller. Hos en profesjonell klinikk kan narkose hos tannlege altså regnes som trygt.

Er det mulig å overkomme tannlegeskrekken med narkose?

Selv om du får narkose hos tannlegen vil ikke dette kurere tannlegeskrekken i seg selv. Likevel kan det ses på som første skritt til å overkomme problemet. Dersom pasienten får en positiv opplevelse av behandlingen, og ser at denne er vellykket når tannlegen satt narkose, kan det ha en avskrekkende effekt.

Tannlegen er ikke farlig, og en moderne og erfaren tannlege har smertefrie metoder til å utføre sine behandlinger. Tannlegeskrekken sitter i hodet, og for eksempel i samarbeid med en psykolog kan det på sikt bli mulig for pasienten å bli komfortabel under behandlingen – selv uten at tannlegen gir narkose.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *