Så fungerar solceller

Fler och fler väljer att investera i solceller, inte minst här i Sverige. Det är inte svårt att förstå varför allt fler installerar solceller på sina tak och fasader, solceller kommer med många fördelar. För många är huvudanledningen att man vill spara pengar. Solenergi är ett billigt alternativ och kan innebär avsevärt lägre elräkningar varje månad. Den största utgiften är en engångssumma för installationen, vilken kan finansieras genom lägre elräkningar väldigt snabbt.

Men hur fungerar solceller egentligen? Den frågan tänkte vi besvara i den här texten.

Tekniken

Solceller är avancerade, men använder i grunden naturliga processer. De flesta solceller är gjorda av kisel. När energin i solens strålar fångas upp av kiselytan och samlas i cellen, uppstår spänning. Denna spänning omvandlas sedan till likström. I samband med montering av solcellerna installeras också en växelriktare. Växelriktaren gör om likströmmen till växelström. Därefter leds elen in i huset och fördelas i husets eluttag. Uttagen används precis som vanligt.

Fungerar solceller i Sverige?

Det korta svaret på denna fråga är ja. Det är en vanlig missuppfattning att solceller bara fungerar på sydligare breddgrader, där solen skiner oftare. Men detta är inte sant. Dagens solceller är så effektiva att de fungerar mycket väl även i relativt mörka Sverige. Det krävs inte direkt solsken för att elektricitet ska genereras. Men givetvis är det så att solceller kan generera mer elektricitet under sommarhalvåret, jämfört med vintern.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *