Lättare att ta grönt kort

Grönt kort kurs

Sedan 2012 är det betydligt lättare att ta grönt kort i golf än tidigare. Det går nu betydligt snabbare och smidigare att komma igång med själva spelet. Det krävs inte längre svåra teoriprov, praktiska prov och testspel för att komma ut på banan.

Detta är innebörden i den nya nybörjarutbildningen i golf som Svenska Golfförbundet presenterade för några år sedan, och redan nu börjar man se effekterna av den här ökade tillgängligheten till en sport som tidigare hade en ganska sluten kultur och inte andades speciellt mycket folklighet.

Att svenska golfstjärnor som exempelvis Annika Sörenstam och Jesper Parnevik har nått internationella framgångar har också bidragit till att sporten varumärke har förändrats, lite på samma sätt som Björn Borg gjorde tennisen mer folklig på 70- och 80-talet.

Nybörjarkurser i golf

En lättare nybörjarkurs har dock öppnat dörrarna till sporten ännu mer för den stora massan. Ett grönt kort innebär att man får handicap 54 och kan börja spela på själva golfbanan. Det finns ganska stor flexibilitet för klubbarna när det gäller att implementera de nya riktlinjerna, men fokuset är egentligen detsamma som innan: att ge en introduktion till sporten, och förbereda för spel på en riktig bana. Men det går nu att utforma kursen på ett sätt som välkomnar nya spelare och gör dem sugna på att lära sig mer och fortsätta med golf. Det förra upplägget för nybörjarkurser sågs av många som en barriär till sporten, åtminstone var mytbildningen att det var svårt och omständigt att ta grönt kort.

Sugen på att prova? Ekholmnäs Golf i Lidingö har på kort tid vuxit till att bli Sveriges största golfklubb, med över 20000 medlemmar. Detta beror till stor del på att de jobbat för att göra sporten tillgängligare. Du kan hitta mer information på deras hemsida www.ekholmnasgolf.se.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *