Hackade konton ett vanligt problem

Hackade konton

Närmare 75000 personer rapporterade anmälde 2016 någon form av ID-intrång till polisen. I och med att de mesta av våra aktiviteter flyttats ut på nätet har kriminaliteten också gjort det, och hackade konto kan leda till stora problem. Men det finns lösningar.

1. Ändra lösenord

Att ha ett starkt lösenord är inte bara en rekommendation, utan en nödvändighet för att din e-mail och dina konton på sociala medier ska vara skyddade. Enligt undersökningar använder uppemot 80% av svenskarna inte starka lösenord, vilket i IT-brottslingars ögon gör dem likvärdig turisten som promenerar omkring i en storstad med en välfylld plånbok som sticker upp ur bakfickan. Att använda sig av ett starkt lösenord blir allt viktigare.

2. Ha koll på vilka appar som har tillgång till dina konton

En stor del av många appars funktionalitet är beroende av att de får tillgång till våra konton, exempelvis på sociala medier. Ha därför viss urskiljning när det gäller vilka appar som får tillgång till dem, och undvik att använda de som verkar suspekta.

3. Använd aldrig samma lösenord på två ställen

Många använder sig av samma lösenord på flera ställen. Detta må vara praktiskt för minnet, men är inte speciellt bra för säkerheten. När ditt system hackas blir då dina konton på andra tjänster plötsligt tillgängliga för hackarna. Det är numera vanligt att en tjänst rekommenderar att du byter lösenord på alla konton vid ett sådant tillfälle. Ett exempel är när playstation hackades och Sony gick ut och uppmanade sina användare att byta lösenord på alla sina konton på nätet.

Se till att variera ditt lösenord, åtminstone delvis, mellan de olika tjänster du använder.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *